Kees van Houten
Boxtel

Curriculum vitae

Kees van Houten werd in 1940 geboren te Helmond. Na een gymnasiumopleiding studeerde hij aan het Brabants Conservatorium te Tilburg de hoofdvakken piano en orgel bij respectievelijk Paul Niessing en Hub Houet. In 1963 behaalde hij de onderwijsakte B piano en in 1965 het
solodiploma orgel. Hij won prijzen bij improvisatie-concoursen te Bolsward en St. Albans (Engeland).
Kees van Houten is sinds 1957 organist van de St. Lambertuskerk te Helmond, waar hij meer dan vijftig jaar het historische Robustelly-orgel uit 1772 bespeelde. Van 1971 tot 1992 was hij hoofdvakdocent orgel aan de Hogeschool voor de Kunsten, Faculteit Muziek, te Utrecht. Samen met Marinus Kasbergen schreef hij het boek ‘Bach en het getal’ (1985) en ‘Bach, die Kunst der Fuge en het getal’ (1989).
In de serie ‘Van Taal tot Klank’ publiceerde hij muziek-psychologische beschouwingen o.a. over Bachs belangrijkste koraalbewerkingen voor orgel. Deze uitgaven werden gecompleteerd met CD-opnamen op het Robustelly-orgel te Helmond. In dezelfde serie verschenen daarna boeken o.a. over de Kruisvorm in de Matthäus-Passion, de Hohe Messe en het Weihnachts-Oratorium.
Als concerterend organist treedt Kees van Houten op in binnen- en buitenland. Daarnaast geeft hij zowel voor vakmensen als voor amateurs en leken lezingen, workshops en interpretatiecursussen in Nederland over de muziek van Bach.