Petra Veenswijk
Delft

Curriculum vitae

Petra Veenswijk studeerde orgel- en clavecimbel aan het Rotterdams conservatorium. Zij behaalde het diploma uitvoerend musicus orgel in 1989 bij André Verwoerd, en Bernard Winsemius, en docerend musicus clavecimbel in 1990 bij David Collyer.

In 1985 won zij het Nationaal Orgelconcours te Leiden in de categorie „muziek van de twintigste eeuw‰. In 1990 behaalde zij de derde prijs en de publieksprijs op het internationaal Rijnstreek Orgelconcours te Nijmegen.
Met een beurs van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap volgde zij na haar diplomering een jaar lang interpretatielessen bij Daniël Roth te Parijs. Petra vervolgde haar studie in Parijs aan het "Conservatoire National de Région" te Parijs bij Marie- Louise Jaquet- Langlais en Jean Langlais. Deze studie bekroonde zij met de "Prix d'Excellence"(1991). Zij behoort tot de laatste leerlingen van Jean Langlais. In de jaren 1989- 1991 volgde zij diverse interpretatie- cursussen aan de Schola Cantorum, eveneens in Parijs, bij o.a. Marie- Claire Alain, André Fleury en Gaston Litaize.

Als Internationaal concertorganiste geeft zij jaarlijks een groot aantal concerten zowel in het binnen als buitenland. Haar repertoire omvat het gehele orgel oeuvre van oude tot en met de hedendaagse orgelliteratuur, met een speciale voorkeur voor het Frans symfonische repertoire.
Petra is een regelmatig gevraagd jurylid van orgel- en muziekconcoursen.
Zij geeft lezingen en workshops met name over Frans romantische orgelmuziek en de muziek van Jean Langlais. Regelmatig verzorgde zij orgelbespelingen voor de radio. Inmiddels heeft zij drie CD´s uitgebracht met Frans symfonische orgelrepertoire.
Als claveciniste maakte zij een aantal jaren deel uit van de het oude muziekensemble het "Icarus Ensemble", waarmee zij naast in Nederland o.a. in Japan en Duitsland concerteerde.

Sinds 1987 is zij als organiste verbonden aan de Maria van Jessekerk te Delft en vanaf 1994 combineert zij de functie van organist/ dirigent.
In 1996 werd zij onderscheiden met de zilveren medaille van de Societé Academique „Arts- Sciènces Lettres‰ te Parijs.

Aanvullende informatie op website; www.veenswijkorgel.tk