Peter Van de Velde
Antwerpen (B)

Curriculum vitae

Peter Van de Velde groeide op in Doel, daar begon hij op 9-jarige leeftijd als auto-didakt met orgelstudies en op zijn twaalfde was hij er reeds actief als organist in de plaatselijke kerk. Op zijn zestiende kreeg hij zijn eerste muziekonderricht in de Antwerpse kunsthumaniora, waar hij na enkele jaren reeds een eerste prijs notenleer behaalde. Na hier te zijn afgestudeerd met de grootste onderscheiding vervolgde hij zijn studies aan het Koninklijk Vlaams Muziekconservatorium.
Na het behalen van verschillende eerste prijzen en finaliteiten studeerde hij in 1996 af als laatste leerling van Stanislas Deriemaeker. Hij volgde tijdens en na zijn studies ook nog diverse meester-cursussen voor orgel, uitvoeringspraktijk en improvisatie en behaalde tevens het pedagogisch getuigschrift.
Begin 2002 werd Peter Van de Velde aangesteld tot organist-titularis van de Antwerpse kathedraal. Hij is ook als organist verbonden aan de Antwerpse Sint-Michielskerk waar hij op zondagavonden de diensten om 20u30 opluistert.
Hij geniet ook een grote faam als begeleider van koren en solisten zoals zangers Wilfried Van den Brande, Anne Cambier en violiste Nadja Nevolovitsch met wie hij reeds verschillende succesvolle CDs opnam. Vaak werkt hij ook samen met orkesten (w.o. deFilharmonie) en dirigenten als Edo De Waart, Martin Brabyns, Philippe Herreweghe, Peter Biloen en Ivo Venkov. Deze samenwerkingen resulteren vaak in CD-producties en radio- en televisieopnames.
Als concertorganist  is hij regelmatig te gast op gerenommeerde orgelfestivals in binnen- en buitenland zo concerteert hij in de meeste Europese landen maar ook in Rusland, Japan, Egypte, Canada en op de Filipijnen. 
Tevens is hij als artistiek adviseur verantwoordelijk voor de muzikale programmatie van verschillende orgelcycli (Antwerpse kathedraalconcerten, Christus-Koningkerk Antwerpen, Orgelproms Sint-Michielskerk Antwerpen, Orgelcyclus Melsele).