Zsuzsa Elekes
Budapest (H)

Curriculum vitae

Zsuzsa Elekes, geboren in 1955 in Budapest, behoort tot de toonaangevende Hongaarse organisten van dit moment. Zij studeerde piano, orgel en klavecimbel aan het Bartók Conservatorium en aan de Franz Liszt Academie in haar geboortestad bij Gábor Lehotka, Ferenc Gergely en János Sebestyén. Na haar studies in 1978 cum laude te hebben afgesloten, maakte een stipendium van de Hongaarse staat het haar mogelijk twee jaar in Leipzig bij de organist van de Thomaskirche, Hannes Kästner, te studeren. Daarna nam zij nog deel aan meestercursussen bij Marie-Claire Alain, Jean Guillou, Johannes-Ernst Köhler, Michael Radulescu, Michael Schneider en Luigi Tagliavini. Al tijdens haar studie won zij de tweede prijs van het Internationaal Franz Liszt Orgelconcours in Budapest (1978). In 1980 won ze de eerste prijs tijdens het Internationaal Bach Concours te Leipzig. Reeds tweemaal werd Zsuzsa Elekes onderscheiden door de Liszt Gesellschaft voor haar opnamen met orgelwerken van Franz Liszt, terwijl haar in 1994 de Liszt-Prijs van het Hongaarse Ministerie van Cultuur ten deel viel.
Concertreizen voerden haar naar verschillende oost- en west-Europese landen en naar Japan. In 1989 maakte zij haar debuut in ons land in de Grote of Sint-Martinikerk te Doesburg.
In het dagelijks leven is zij leraar hoofdvak orgel aan het Bártok Conservatorium in Budapest.
Regelmatig wordt zij gevraagd te jureren bij interpretatieconcoursen.
Van haar orgelspel verschenen verschillende cd’s met onder meer orgelwerken van Bach, Reger, Liszt en Rheinberger, en een cd met harmoniumwerken van Liszt. In 1994 maakte zij een cd op het door haar met voorliefde bespeelde Walcker-orgel in de Martinikerk te Doesburg met werken van Julius Reubke (Sonate Der 94. Psalm) en Sigfrid Karg-Elert (Trois Impressions en Sinfonischer Choral 'Jesu, meine Freude'). Daarnaast concerteerde zij verschillende malen voor de ncrv-radio.
Haar nieuwste cd, eveneens opgenomen in Doesburg, bevat repertoire van Hongaarse componisten.