Pieter van Dijk
Grote Sint Laurenskerk, Alkmaar

Curriculum vitae

Pieter van Dijk (1958) is organist van de Grote Sint Laurenskerk in Alkmaar en stadsorganist van Alkmaar. Als docent voor het hoofdvak orgel is hij verbonden aan het Conservatorium van Amsterdam en de Hochschule für Musik und Theater in Hamburg. Hij vormt samen met Frank van Wijk de artistieke leiding van het Orgelfestival Holland. www.orgelfestivalholland.nl. Zijn orgel- opleiding ontving hij van Bert Matter aan het Conservatorium in Arnhem. Hij vervolgde zijn studie bij Gustav Leonhardt, Marie-Claire Alain en Jan Raas. Op de internationale orgelconcoursen in Deventer (1979) en Innsbruck(1986) behaalde hij prijzen.
Pieter van Dijk maakte verscheidene CDs op de orgels van de Alkmaarse Laurenskerk.
De DVD Alkmaar- the Organs of the Laurenskerk ontving in 2013 de Preis der Deutsche Schallplattenkritik. In 2017 start van Dijk een opnameproject rond de orgelwerken van J.S. Bach. De eerste CD-box verscheen in 2017 met de Clavieruebung III opgenomen op het Van Hagerbeer/ Schnitger-orgel van de Grote St. Laurenskerk te Alkmaar. In 2018 is het Orgelbuechlein verschenen, opgenomen op het Garrels-orgel in Purmerend. Meer informatie: www.dmp-records.nl
Pieter van Dijk vormt een orgelduo met Frank van Wijk en Maurizio Croci en treedt regelmatig op als continuospeler met Annegret Siedel (barokviool) en Elina Keijzer (blokfluit). Ook werkt hij regelmatig samen met het Amstel Quartet en La Sfera Armoniosa. Hij publiceerde artikelen over M. Weckmann, J.P. Sweelinck, J.S. Bach en K. Straube.
Hij is regelmatig jurylid bij internationale orgelconcoursen (ondermeer in Alkmaar, Amsterdam, Freiberg, Gdansk, Innsbruck, Kotka ,Lausanne, Lübeck en Toulouse).
Als concerterend organist is Pieter van Dijk actief in diverse europese landen, de VS en Japan.