Huub ten Hacken

Huub ten Hacken

Curriculum vitae

Organist en componist Huub ten Hacken wordt op 20 april 1930 geboren in ’s-Hertogenbosch. Hij studeert schoolmuziek, koordirectie en piano aan het Rotterdams Conservatorium en kerkmuziek, orgel, clavecimbel en muziektheorie aan het Brabants Conservatorium in Tilburg.

Zijn belangstelling voor nieuwe muziek maakt dat hij gedurende de jaren zestig regelmatig naar Darmstadt reist om de beroemde Internationale Ferienkurse für Neue Musik te bezoeken. Hier volgt Ten Hacken cursussen bij Kontarsky, Maderna en Ligeti.

Terug in Nederland studeert Ten Hacken sonologie in Utrecht en geeft hij leiding aan het Elektro-Instrumentaal Ensemble in Tilburg. Hij is één van de eerste Nederlandse musici die geïnteresseerd raakt in de muziek van Cage, Wolff en Stockhausen. In hun muziek speelt toeval een belangrijke rol en heeft de uitvoerend musicus veel invloed op de uiteindelijke compositie.

In zijn eigen composities richt Ten Hacken zich op de synthese van geïmproviseerde en gecomponeerde elementen, waarbij hij gebruik maakt van akoestische en elektronische instrumenten.

Als organist van de Sint Jan te ’s-Hertogenbosch (1964-1991) legt Ten Hacken de klank van zijn orgel vast op cd's met muziek van Pärt, Liszt, Cage, Stiebler en Fox.

Op 26 juli 2016 overleed Huub ten Hacken.